< Мигрена » д-р Камелия Славова

Мигрена

Мигрената е заболяване, протичащо със силно ,пулсиращо,едностранно главоболие,често съпътствано от гадене,повръщане ,чувствителност към светлина ,шум или миризми. Засяга  по-често жените, като се смята че това се дължи на колебания в нивата на хормоните преди и след месечен цикъл, по време на бременност и през менопаузата  . Първия пристъп е в млада възраст, най-често около пубертета, като честотата му се увеличава след 30-годишна възраст.
Причините за болестта не са изяснени. В голям процент  от случаите се откриват наследствени фактори. Смята се че в началото на мигренозния пристъп се получава спазъм (свиване) на мозъчни артериални съдове ,което води до намаляване на кръвотока в определени мозъчни участъци, последвано от силно разширение и последваща липса на тонус на съдовата стена на мозъчните и извънмозъчните артерии.

Фактори провокиращи пристъпите

Определени храни, предимно сирене, шоколад, червено вино, пържени ястия, лук, ядки, риба,  черен дроб, месни екстракти, консервирани храни и цитрусови плодове.
• Ниско ниво на кръвната захар поради глад или прекомерен прием на рафинирани въглехидрати.
• Обезводняване.
• Стрес, шок или притеснение.
• Недоспиване.
• Ярка или цветна светлина.
• Силен шум.
• Климатични промени сух климат или топъл, сух вятър.
• Хормонални промени-при някои жени мигрената започва с първата менструация. По време на бременност и в менопауза (след прекратяване на менструацията) при много жени не се наблюдават пристъпи.

Мигренозен пристъп

Пристъпите могат да се разделят в 3 стадия,като не е задължително всички хора да минават през тях.

Предупредителна фаза (стадий) – продължава няколко часа и включва  прозяване, промени в настроението, повишен апетит към някои храни, нарастваща чувствителност към миризми, светлина, шум

Фаза на пристъп – в една пета от случаите мигрената се предшества от „аура“ (предвестник на мигренозния пристъп). Това са  различни зрителни смущения, най-често болния вижда звезди, светлини или зигзагообразни линии.

Също така може да има проблеми със слуха, говора, объркване, чувство на „мравучкане“ в различните части на тялото и лицето. Аурата може да изчезне преди да започне главоболието, но може да продължи и по време на самото главоболие. Продължителността е от 20 мин. до 1 час преди главоболие.

Следва главоболието,което е мъчително, пулсиращо, едностранно – предимно в областта на челото и слепоочието като  се засилва при физическа активност .Почти винаги се съпровожда от гадене и повръщане, вегетативни прояви, топли и студени вълни, избиване на пот или диария. Рязко се влошава трудоспособността. Ако не се приложи лечение един пристъп може да трае от няколко часа до три дни, най-често един ден.

Следпристъпна фаза- след като главоболието намалее или отзвучи,най-често хората се чувстват отпаднали и сънливи

Лечение

По време на мигренозен пристъп се  изисква пълен покой и отстраняване на всякакви дразнители, особено светлинни и звукови. За прекратяване на пристъпа се използват препарати, които предизвикват свиване на разширените мозъчни съдове.
Тези препарати са противопоказни при бременност, хипертония и коронарно-сърдечна недостатъчност. Могат да се използват и обезболяващи средства ,както и комбинацията им с транквиланти.

ПРОФИЛАКТИКА

Трябва да се установи чрез наблюдение кои фактори провокират пристъпите и въздействието им да се сведе до минимум.

Хранителен режим

Трябва да се яде балансирано, като се употребяват храни, богати на витамин В, (рибофлавин): пълнозърнести продукти, жълтъци, прясно мляко, спанак и крехко месо.

Стрес: Той е един от  най-честите причинители на мигрената.За да се отстрани е желателно да се прави релаксиращата терапия, масаж, йога, медитация и ароматерапията.

Билколечение
В случай на оплаквания чаят от розмарин, маточина или мента оказва спазмолитичен ефект
и облекчава симптомите.

Акупресура против мигрена
Натиснете за 7-10 секунди с палци участъка между веждите (точка ин-тан). Докато натискате се отпуснете и дишайте дълбоко В добавка натиснете точка ЧД 3 в горната
част на стъпалото, в ямката, където се събират костите на първия и втория
пръст.

АКУПУНКТУРА

Прилагането на акупунктура води до облекчаване на симптомите на мигрената. Освен това има  най-добър и дълготраен ефект. При започването на иглотерапията болките намаляват и изчезват  и то за кратко време. При достатъчно сеанси мигрената може да се излекува напълно. Важно е да се отбележи че липсват странични ефекти.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание