< Безплодие » д-р Камелия Славова

Безплодие

Безплодието е състояние на репродуктивната система, което се характеризира с невъзможност да се осъществи оплождане. Приема се, че ако след 1 година не настъпи бременност при водене на нормален полов живот без предпазни средства, то двойката е потенциално безплодна.Днес много двойки се сблъскват с този проблем.

1.Безплодие при жената

Първично безплодие

-недоразвитие на половите органи и съпътстващите го хормонални нарушения;

-неправилно положение на матката, което се явява като механична пречка за концепция;

-функционална недостатъчност на половите жлези, изразяващо се с различни нарушения на менструалния цикъл.

Вторично безплодие

В резултат на придобити заболявания, от които най-чести са :

-заболявания на щитовидната жлеза- хиперфункция ,увеличение на Т3 и Т4 при което намалява производството на TSH и пролактин. От друга страна тези хормони могат да доведат до нарушен менструален цикъл,поликистоза,ендометриоза които влияят директно върху бременността;

-Гинекологични заболявания- аднексити, кисти на яйчниците, поликистоза на яйчниците, ендометрит, ендометриоза, миома на матката – всяка от тези болести може да предизвика женски стерилитет. Всяко едно от тези заболявания е пряко свързано с процеса на оплождане и  бременност;

-Затлъстяване.

2.Безплодие при мъжа

Причините за безплодие при мъжа могат да бъдат от :

-страна на тестисите-крипторхизъм -тестиси, които не са слезли в скротума. Те са неспособни да произведат нормално сперматозоиди, защото температурата в човешкото тяло е твърде висока.

-страна на скротума-варикоцеле-наличие на разширена вена,при което се повишава температурата на тестиса като се  редуцира качеството и количеството на сперматозоидите.

-простата-наличие на възпаление или инфекция.

-количество и качество на спермата-азооспермия (състояние на пълно отсъствие на сперматозоиди в еякулата) и олигоспермия (производство на малко количество сперматозоиди). Понякога сперматозоидите са увредени или пък умират преди да са достигнали до яйцеклетката.

Лечение

В 85 до 90% от случаите на безплодие се прилагат традиционни методи на лечение като медикаментозно лечение или хирургична корекция на репродуктивните органи. В останалите случаи се прилага ин-витро оплождане.

Акупунктура

Приложена самостоятелно, акупунктурата. е най-ефективна при двойки с функционални проблеми .Най-често се използва в комбинация със съвременните методи на лечение.

Акупунктурата повишава оплодителната способност на двата пола посредством понижаване на стреса, увеличаване на кръвотока към репродуктивните органи и балансиране на ендокринната система. Изследвания показват, че жени подложени на акупунктура без други лекарства забременяват за същия период както жените, получаващи медикаменти.

В американско проучване, включващо 114 жени, е видно, че 51% от жените лекувани с акупунктура и ин витро оплождане забременели, срещу 36% от жените, които били подложени само на оплождане ин витро. По-дълбок анализ на проучването показал, че докато 8% от жените използвали акупунктура претърпели спонтанен аборт след оплождането, процентът на абортите в групата без акупунктура бил 20%. Освен това жените, лекувани с акупунктура, имали по-малко случаи на извънматочна бременност.

Акупунктурата е относително безболезнена процедура без странични ефекти.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание