< Акупунктурата като метод за отказване от тютюнопушенето » д-р Камелия Славова

Акупунктурата като метод за отказване от тютюнопушенето

Повече от 50 милиона американци пушат, а близо 7 милиона  употребяват бездимни тютюневи изделия. Цифрите са дори по-високи в други части на света, като световната статистика показва, че един от всеки трима мъже и жени на възраст над 18 години са пушачи.

България е на трето място в Европа по брой пушачи, сочи статистиката на „Евробарометър“ от 2006 г. Според изследването 36% от българите пушат. В класацията преди нас са Гърция и Кипър съответно с 42 и 39%. Най-много пушат мъжете и жените на възраст между 19 и 44 години, като 52% от тях палят цигари всеки ден. Хората, които са отказали цигарите в България, са 15%.
Пушенето е не само вредно за пушача, но също и за непушачите наоколо. Установено е, че в издишвания от пушача дим , концентрацията на катран и никотин е два пъти по-голяма отколкото тази която вдишвана пушача. Причините да се откажат от пушенето са безкрайни. В цигарите са известни около 4000 отрови, всяка от които може да убие в достатъчно високи дози. Една капка от чиста никотинова киселина може да убие човек.

Цигареният дим  влияе върху функциите на всяка система на човешкия организъм и е фактор за ускоряване появата на различни болести. Междувременно, пушенето е една от основните причини, поради която много заболявания са твърде трудни за излекуване.

Около половината от активните пушачи в България имат желание да се откажат от цигарите. Това показват резултатите от изследване на Фондация „Зеленодиво”. Въпреки желанието си обаче едва около 15% от пушачите опитват реално да се отърват от вредния навик.

Акупунктурата е много мощен метод за премахване на зависимостта от пушене. Това лечение обаче  не е много популярно сред хората, които планират да се откажат.

Как действа акупунктурата ?

Необходимо е преди започване на лечението пациента да има силна мотивация и поне 16 часа преди първата процедура да не е запалвал цигара. Обикновено процедурите се правят сутрин,когато цигарения глад е най-силен.При  спиране на цигарите отведнъж се появяват различни симптоми, които могат да включват чувство на тревожност,  на депресия, безсъние, повишена раздразнителност,повишен апетит. Акупунктурата до голяма степен притъпява тези симптоми и спомага за по лесно преодоляване на абстинентния синдром.

Какви точки се използват ?

Обикновено се използват комбинация от точки,които се намират на ухото и по тялото.

Каква е продължителността на процедурата и колко процедури са необходими?

Времетраенето на една процедура е около 45 минути, като продължителността може да е различна в зависимост от тежестта на симптомите,но се приема че в повечето случаи са достатъчни между 3 и 5 процедури.

Трябва ли да се спазва определен режим по време на процедурите?

Уместно е в храната да има  изобилие от пресни плодове и зеленчукови сокове за неутрализиране и изчистване на кръвта от никотиновата киселина и за нормализиране на кръвната захар.
Моркови, сок от моркови, целина, зеленолистни салати и цитрусови плодове спомагат за алкализиране на  тялото  и намаляване апетита.
Да се избягват нездравословни храни като, захар, шоколад, кафе и сварен спанак. Те може да променят нивата на кръвната захар и да повишат киселинността на кръвта, което влошава симптомите  на отнемане.

Пиенето ежедневно на зелен чай спомага за  снабдяване на  тъканите с елементи, които премахват никотиновия  глад.

Дори ако акупунктура не може да ви помогне да се възстановите напълно, то със сигурност ще ви помогне за намаляване на  апетита за намаляване до голяма степен и на броя изпушени цигари.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание