< Тревожност, депресия и акупунктура » д-р Камелия Славова

Тревожност, депресия и акупунктура

Какво представлява депресията?

Депресията е едно от най-честите нарушения в настроението, засягащи около 20% от населението в даден момент от живота им.Депресия се проявява по различнен начин при всеки човек. Няма зависимост за честотата на разпространение съобразно възраст, пол и  раса макар че се смята че жените боледуват два пъти по-често от мъжете .Около три четвърти от хората, които са имали един епизод на депресия имат поне още веднъж до края на живота си.

Влияние могат да окажат различни психологически, биологични и външни фактори

Какво може да доведе до депресия?

Депресията е свързана с неравновесие на няколко химични съединения в мозъка в резултат на което се  затруднява комуникацията между невроните. При голям процент от случаите се наблюдава наследственост.

Причина могат да бъдат  различни събития в живота като смърт на близък, развод или загуба на работа. Употребата на някой медикаменти или алкохол също може да отключи депресията.Това състояние не се предизвиква от слабост на характера, мързеливост или липса на воля и много често възниква спонтанно, без да е отключено от събитие или болест.

Важно е да се отбележи, че за да може човек да бъде с диагноза депресия, симптомите не може да бъде резултат от друго физическо или настроение състояние, или в резултат на лекарства, алкохол, наркотици улицата, или нормални тежка загуба. Симптомите трябва да се задържи за най-малко две седмици.

Какви са симптомите на депресията?

-Загуба на тегло или напълняване
- Загуба на интерес към околния свят
- Умора
- Нарушения на съня
-Нарушена физическа активност

- Раздразнителност
-Чувство за вина
- Слаба концентрация , нерешителност
- Мисли за смърт или самоубийство

Какво представлява тревожността?

Друга често срещано заболяване  е тревожното разстройство. Всеки знае какво представлява тревожното усещане.При явяване на изпит,при  интервю за работа,при среща с нови хора или други събития много често усещаме присвиване  в стомаха. Тревогата може да бъде положителна реакция с цел  подготвяне на  хората в ситуации които не се срещат ежедневно.

Но има много случаи, когато не е оправдано безпокойството и то пречи в ежедневните дейности. Милиони хора по света страдат от тревожни разстройства, като например пристъпи на паника, пост-травматично стресово разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, фобии и генерализирана тревожност .

Какви са симптомите на тревожността?

Симптомите на тревожността включват:
- Тъга
- Мускулни потрепвания и болки
- Гадене
- Умора
- Задух
- Бърз или неравномерен пулс
- Горещи вълни или втрисане
- Често уриниране
- Замаяност
- Безпокойство
- Слаба концентрация
- Раздразнителност
-Нарушения на съня

Лечение

Противно на това, което мнозина смятат, хората, живеещи с тревожност или депресия не могат просто „да излязат“ и да  се възстановят. Без подходящо лечение, симптомите може да продължат с месеци, дори години.

Планирането на лечението става на основа изследване на симптоматиката, историята на заболяването, характеровите особености  при всеки отделен пациент, установяването на стресови събития в близкото минало, както и на семейното и културно обкръжение и предпочитанията на пациента.
Има няколко вида лечение:

-медикаментозно

-психотерапия

-електроконвулсивна терапия

-АКУПУНКТУРА

Китайците вярват, че в човешкото тяло има 12 меридиана през които протича енергията на тялото. Тази енергия се нарича Чи

Когато енергията протича свободно  и навсякъде в тялото тогава човека е здрав. При заболяване, като тревожност или депресия, има блокиране  или недостатъчен дебит на енергия.

Целта на акупунктура  е да спомогне за възстановяване на поток на Чи, така че тялото да може  отново да функционира правилно.

Това на езика на западната медицина, е, че тя помага за стимулиране на централната нервна система като  помага за възстановяването на нормалното настроение.

Клинична скала за тревожност и депресия

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание