< Предменструален синдром » д-р Камелия Славова

Предменструален синдром

Предменструалният синдром / ПМС / представлява съвкупност от физически, психологически и емоционални симптоми, свързани с менструалния цикъл на жената.Като причина за ПМС може да се изтъкнат  цикличните хормонални изменения в женския организъм, които се проявяват в двуседмичния период между овулацията и менструацията.

Интересна статистика сочи ,че 27% от жените осъждани за първи път са извършили престъпленията в този период , а 26% от пътнотранспортните произшествия са извършени от жени ,които са между 25-ти и 28-ми ден от цикъла си.

Симптоми

Обикновено симптомите започват 7-10 дни преди очакваната менструация и включват:

-          Главоболие;

-          Безсъние;

-          Депресия;

-          Раздразнителност;

-          Подуване и болезненост на гърдите;

-          Намалена работоспособност;

-          Повишаване на телесното тегло;

-          Сърцебиене;

-          Задушаване;

-          Леко повишаване на температурата.

Най-често с началото на менструацията тези симптоми изчезват.Почти при 85% от жените тези симптоми се появяват,но само при 5-10% от случаите са много силно изразени и изискват лечение.

Причини за ПМС

Все още причините за това състояние не са изучени напълно. Смята се ,че това състояние възниква поради хормонален дисбаланс и/ или повишена чувствителност към хормоните.От една страна се наблюдава  намаляване  количеството на невротрансмитера серотонин, а от друга съотношението естроген/прогестерон е увеличено.

Лечение

1.  Един от начините за лечение на ПМС е корекция на хормоналния фон на жените. Най-често използваните медикаменти това са диуретици, антихипертензивни медикаменти,антидепресанти,седатива и др.

2.Поддържане на балансиран хранителен режим

- Уместно е в храната да бъдат включени пресни плодове и зеленчуци,скорбяла,сурови семена и ядки,риба,домашни птици и пълнозърнести храни.

- Жените трябва да намалят количеството на приеманата захар,тъй като тя действа като стимулант на нервната система.

- Алкохола трябва да се избягва , защото намалява запасите от витамини и минерали, а също така нарушава обмяната на въглехидратите.

Освен това се намалява способността на черния дроб да утилизира хормоните, в резултат на което се повишава нивото на естрогените.

-          Трябва да се намали количеството на напитки съдържащи кофеин – кафе,чай и кола. Кофеинът увеличава тревожността , раздразнителността и промяната на настроението.Освен това може да увеличи напрежението в гърдите.

- Да се намали консумацията на мазнини.Някой видове месо съдържат малки количества от синтетичен естроген.

- Да се намали количеството на приеманата сол – Готварската сол,а също и продукти съдържащи калий като бульони,сосове за салати,кетчуп и др. водят до задържане в организма на вода,което води до подуване на корема и напрежение в гърдите.

- Спорт-физическите упражнения намаляват стреса и увеличават отделянето на ендорфини.

- АКУПУНКТУРА

Списание „Архив по акушерство и гинекология” от ноември 2002  публикува проучване според което  степента на успех на акупунктурата при лечение на ПМС  е 77,8%  срещу 5,9% в плацебо групата.

Акупунктурата отстранява енергийните блокажи ,което на свой ред стабилизира хормоналните колебания. Различните комбинации на акупунктурни точки играят роля в освобождаването на хормоните, отговорни за регулиране на цикъла. Симптомите, които са причинени от високите нива на естроген в лутеалната фаза намаляват и  изчезват, тъй като нивата на прогестерон и естроген стават по-балансирани  с всеки следващ цикъл.

Жените не трябва да приемат и да живеят с предменструалния  синдром. Когато симптомите намалят или изчезнат, жените се чувстват по-енергични – физически, умствено, емоционално и творческ

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание