< Дългият път за признаване на Запад » д-р Камелия Славова

Дългият път за признаване на Запад

picture4

Една легенда разказва, че преди около 5 хиляди години , китайски военачалник  в навечерието на решаващата битка получил болки в долната част на гърба, които се разпространявали към  крака. По време на битката, една стрела се забива в ахилесовото му сухожилие. За голяма изненада на воина , болката  в кръста изведнъж изчезнала. Раз мислейки, той решил, че между стрелата и болката има връзка.Военачалника накарал да му доведат някой ,който има същите оплаквания и го пробол в същата точка. Ефекта бил същия.

Така се е появила акупунктурата.

Археологически находки от преди около 2 хиляди години свидетелстват за използването на акупунктура.

Официално се смята че, акупунктурата се е появила  220 години преди Христа, което става ясно и от книгата на Nei KING. В седми век от нашата ера вече са установени 349 точки -301 двойки и 48 единични. След това откритие, започва разцвета на акупунктурата  в Далечния изток. През 1901, само с нейна помощ е спряна епидемия от  холера

. Във Франция, акупунктура е легализирана в 17 век от лекари от <Indian companies>, който са я използвали за лечение на своите пациенти. Въпреки товатя придобива популярност едва в 20 век. За това е допринесъл  френския посланик в Китай Сули де Мора, който превежда  буквално китайски текстове и ги публикува през 1934 година.

И на Запад интереса към акупунктурата  започва да расте. От Китай се разпространява в Азия, а после Европа, Америка, Австралия и най-накрая, Африка. Днес, във всяка страна има специалисти по акупунктура.

Гледна точка на западната медицина

Успешното използване на акупунктура в Далечния изток кара  западните  учени внимателно да проучат действието и. Те започват с изучаването  на аналгетичния ефект на акупунктурата  (загуба на чувствителността  към болка), който е бил използван в хирургията  още през 1963.Описание на ефекта на акупунктурата дава канадския учен, професор Pommeranttsem: стимулирането на определени точки от тялото води до отделяне на ендорфин аналог на морфина, който се произвежда в мозъка. Ендорфините спомагат за облекчаване на болката през целия период на операцията. Във Франция, проф. Niboye доказва, че чувствителността на човешката кожа към електричество се мени в зависимост от това коя точка се стимулира.

Изследвания с термограф показват, че по повърхността на човешкото тяло има точки, в които температурата е понякога повишена, а понякога понижена-факт, който досега не е намерил обяснение. В сътрудничество с акупунктуристи, западните лекари стигат до заключението, че температурата на точките зависи от това колко здрав или не е органът от тялото, за който те отговарят. Температурния дисбаланс изчезва след лечение с акупунктура. Ефекта от лечението се потвърждава от водещи учени и лекари и така акупунктурата става клон на медицинската наука.

Понастоящем се говори за медицинска акупунктура.

Развитието на акупунктурата се насърчава от Световната Здравна Организация , която издава книжка със заболяванията ,които се лекуват с акупунктура.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание