< Болки в шията » д-р Камелия Славова

Болки в шията

За много хора, болката в шията е временно явление, което изчезва с течение на времето. Други се нуждаят от медицинска диагностика и лечение за облекчаване на техните симптоми.

Врата на човек /шията / се състои от прешлени, които са седем на брой и започват от основата на черепа.Телата на прешлените заедно с поддържащите ги лигаменти осигуряват стабилността на гръбначния стълб. Мускулите подкрепят стабилността и осигуряват движение.Шията поддържа тежестта на главата ,а също така извършва голям обем от движения.Тъй като тя е по-малко защитена в сравнение с останалата част на гръбнака, много по-често се появява болка и ограничение движението.

Повече от половината от хората получават болка във врата в някакъв момент от живота си. Обикновено от болка във врата страдат хора между 45 и 75 години.

Причини

Болките в шията може да са резултат от промени както в меките тъкани-мускули, сухожилия и нерви,така  и в костите и ставите на гръбначния стълб.

Най-честите причини за болки  при млади хора са мекотъканни – поради травма  и разкъсване.

При възрастни най-честата причина е шийната спондилоза -износване на прешлените на врата и хрущялните дискове между тях. Всеки човек с течение на времето  получава в някаква степен дегенерация на прешлените и дисковете. Терминът шийна спондилоза се използва, когато тази дегенерация е по-силна и причинява и други симптоми, които обикновено се наблюдават в по-късна възраст.

Друга причина са възпалителните заболявания – ревматоиден артрит ,при който се разрушават ставите,което причинява скованост и болка. Ревматоидният артрит обикновено се появява в горната част на шията.

По-рядко срещани причини за болки в шията това са тумори, инфекции или вродени аномалии на прешлените.

Болката може да бъде остра, когато продължава няколко часа до няколко седмици, или хронична когато продължава от няколко седмици до месец и повече.

Симптоми:

- Болка в областта на шията;

- Скованост;

- Трудност за изпълнение на ежедневните дейности;

- Главоболие;

- Ограничение възможността за движение;

- Болка в рамото;

- В някой случаи болки в гърба.

Лечение:

На болка в резултат на травма:

- Медикаменти – нестероидните противовъзпалителни средства имат добър ефект за облекчаване на симптомите;

- Покой;

- Лед: поставя се  лед в пластмасова торбичка, тя се завива  с кърпа, а след това се налага върху засегнатото място за 15-20 минути на всеки час. Директното прилагане на лед може да повреди на кожата.

На хроничната болка дължаща се най-вече на шийна спондилоза:

-          Медикаменти:

  • Парацетамол;
  • Нестероидни противовъзпалителни средства. Не се препоръчват при болни с астма, хипертонична болест, бъбречна и сърдечна недостатъчност;
  • Наркотични аналгетици, когато действието на горните не е достатъчно. Обикновено се добавя към парацетамол;
  • Мускулни релаксанти. – ако мускулите на врата са сковани, което влошава болката;
  • Физиотерапия;
  • Хирургично – рядко се стига до хирургично лечение. Въпреки това, то може да е вариант за облекчаване на болка от компресия на нервни коренчета или гръбначния мозък.
  • АКУПУНКТУРА-проучвания показват, че акупунктурата може да бъде ефективна за облекчаване на някой видове болки във врата, особено тези предизвикани от травма. Някой изследвания показват, че с акупунктура може да се лекуват дегенеративни нарушения като анкилозиращ спондилит и цервикална спондилоза, като в много случаи акупунктурата може да доведе до облекчаване на симптомите при пациенти, чието състояние не е могло да бъде подобрено с конвенционалното лечение.
Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание