< 11 твърдения за болките в гърба – мит или истина ? » д-р Камелия Славова

11 твърдения за болките в гърба – мит или истина ?

ИСТИНАТА ЗА БОЛКАТА  В ГЪРБА

Болката може за бъде остра,като пробождане с нож.Може да бъде тъпа.Рано или късно / от всеки 10 човека , ще има болка в гърба.Болката в гърба е обща , а също така и митовете за нея.

МИТ:Винаги да стоим изправени за да предотвратим болките в гърба.

Добре,прегърбването е лошо за нашия гръбнак. Но  седенето пркалено изправен дълго време,също създава напрежение в гърба.Ако се налага да сме седнали дълго време е желателно да се прави следното няколко пъти дневно: облегнете се на стола с крака опрени на пода и се наведете напред.Още по-добре: опитвайте се да ставате от време на време-когато говорите по телефона или четете нещо.

МИТ:Повдигането на тежки предмети причинява болка в гърба.

Важно е не колко вдигате , а как го вдигате.Разбира се не трябва да се вдигат прекалено тежки неща.Когато повдигате,приклекнете близо до предмета с изправен гръб и глава.Изправете се използвайки краката за повдигане на товара.Не усуквайте тялото си докато повдигате.Когато от седнало положене се навеждаме да повдигнем нещо тялото се усуква и може да причини болка в гърба.

МИТ:Останете в леглото докато отмине болката.


Да,почивката може да помогне при остра травма или разтягане причинили болка,но оставането в леглото е мит.

Един или два дни в леглото могат да влошат болката.

МИТ:Болките в гърба винаги се причиняват от травма.


Наранявания,дегенерация на дисковете,цервикоартроза,инфекции,възпаления на ставите а също така и наследствни фактори могат да доведат до болки в гърба.

ИСТИНА:Хората с наднормено тегло страдат от болки в гърба по-често.


Болките в гърба са по-често при хора,които не са във форма и особено при такива които са подложени на активна дейност , предшествана от период на бездействие. И както можете да се досетите затлъстяването допълнително натоварва гърба.

МИТ:Много слабите хора не страдат от болки в гърба.


Всеки може да получи болки в гърба.В действителност, хората които са твърде слаби, като например тези страдащи от анорексия, страдат от загуба на костна маса, в резултат на което се получават счупвания и смачквания на прешлени.

МИТ:Гимнастиката не е полезна при болки в гърба.


Голяма заблуда.Редовните упражнения предотвратяват болките в гърба.За хората с остра болка в долната част на гъба се препоръчва програма с малки натоварвания от облекчено изходно положение.След преминаване на острата болка,с правилно съставен комплекс от упражнения, може да се профилактира повторната поява на проблема.

ИСТИНА:Мануалната терапия облекчава болките в гърба.


Според препоръките на  American College of Physicians and American Pain Society  пациента трябва да обсъди със своя лекар и възможността за мануална терапия в схемата за лечение на болката.

ИСТИНА:Акупунктурата помага при болки в гърба.


Според указанията на  American College of Physicians and the American Pain Society, при пациенти ,които не получават облекчение от конвенционалните методи на лечение, трябва да се обмисли възможността за акупунктура.

МИТ:Спането на супер твърд матрак е полезно за гърба.

Според едно испанско проучване,  хората с неспицифични болки в гърба спящи на много твърд матрак са повече от тези спящи на средно твърд матрак. Въпреки това,хората се нуждаят от различни по твърдост матраци в зависимост от качеството на съня и болката,  която имат.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание