< Синузит » д-р Камелия Славова

Синузит

Болка в челото или между очите? Болка в областта на горната челюст? Главоболие и запушен нос? Това са само някой от симптомите по които може да се постави диагнозата СИНУЗИТ.

Какво представляват синусите?

Синусите са въздушни пространства в черепа , които изпълняват главно резонаторна функция. Те са разположени около носа и имат анатомични връзки с носната кухина, където се отделят секретите от синусите:

  • Максиларни синуси – разположени са в горната челюст, над горните зъби, под очите
  • Фронтални синуси – в основата на челото, над очите
  • Етмоидални синуси – по срединната линия зад основата на носа, между очите
  • Сфеноидални синуси – зад очите, в основата на черепа

Синусите са като пръстовите отпечатъци – всички са различни.

Кога говорим за  синузит?

Синузитът представлява остро или хронично възпаление на около носните кухини.Развитието на синузита е свързано и с индивидуалните особености на около носните кухини на всеки човек, което определя доколко е възможно да се насъбира секрет в тази област. Може да се предизвика от различни причинители (бактерии, вируси, гъбички) и се среща по-често през есенно-зимния период.

Какви са причините за развитието на синузит?

Най-честа причина е хремата. Допълнителни фактори улесняващи развитието на заболяването,това са изкривяване на носната преграда, наличие на увеличена трета сливица, предразположението на организма към заболявания на кожата и лигавицата. Синузитът може да се развие и при грипни  и грипоподобни заболявания, а също и при заболяване на зъбите.

Какви са симптомите на синузита?

Синузитът причинява много симптоми.Повечето хора имат запушен нос и болка усилваща се при натиск в областта на горните зъби,челото,над и под веждите или в слепоочията.Главоболието е най-характерния симптом,като често  местоположението му улеснява диагнозата. При  максиларния синузит, болката е в областта на горните  зъби, при заангажиране и на решетъчния лабиринт ,болката е в корена на носа и вътрешния очен ъгъл. Когато има фронтален синузит, болката е  в челото и се усилва  при почукване в областта под и над веждите. Когато пък има възпаление на сфеноидалния  синус – главоболието е в тилната област на главата .Други симптоми това са умора,намален усет за мирис и вкус,повишена температура,лош дъх,изтичане от носа на слузно-гноен или чисто гноен секрет.

Кога говорим за хроничен синузит?

За хроничен синузит говорим тогава,когато има възпаление на синусите ,което продължава повече от 3 месеца. Въпреки че често има наличие на бактерии в запушените синуси,не винаги те са причина за хронифицирането.Наличието на алергия,полипи,намален имунитет или анатомични особености могат да причинят проблеми със синусите. Протича обичайно без температура и остри симптоми, но с относително постоянно главоболие, тежест, запушен нос и не обилна секреция от носа .

Какви са възможните усложнения?

  • абсцес на синуса
  • менингит
  • енцефалит, мозъчен абсцес
  • остеомиелит
  • отит
  • пневмония

Какво е лечението на синузита?

1.Дрениране на синуса -синузита добре се повлиява от топлина. Топли кърпи или нагряване подобряват кръвоснабдяването в областта на синусите и подпомагат дренирането на секретите и евентуално отпушване на синусите.

2.Назални капки или спрейове  широко се използват за отбъбване на носната лигавица.Капките за нос не бива да се използват повече от 5-7 дни.

3. Антибиотиците са задължителни в случаите, когато заболяването е възникнало въз основа на бактериална инфекция.

4. Водните промивки със солена вода (0.9 % воден разтвор на NaCl) помагат за отпушването на носа и синусните отвори.

5. Хирургична намеса се налага ,когато насъбрания секрет е твърде много,при гноен синузит и при опасност от усложнения.

6. Физиотерапия

7.АКУПУНКТУРА

Използването на акупунктурата може да бъде много полезна за намаляване или премахване симптомите на алергичния синузит , главоболието и болките в синусите .

8. ЛАЗЕРТЕРАПИЯ

Може да се използва самостоятелно или в комбинация с акупунктура.Особено подходящ при деца , които се страхуват от игли.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание