< Световъртеж » д-р Камелия Славова

Световъртеж

Световъртежът  е усещане, че вие или предметите около вас се движат или въртят. Трябва да се разграничи от  замайването при което  се наблюдава усещане за превъртане на предметите пред очите, политане в една или друга страна, притъмняване с усещане за несигурност. Когато имате усещането , че вие се движите, се говори за  субективно виене на свят, а чувството че предметите около вас се движат характеризира действителния световъртеж.
Честотата е около 40% при хората над 40-годишна възраст и нараства до 60-70 % след шестото десетилетие.

Причини за световъртеж

Световъртежът може да бъде причинен от проблеми в мозъка или  вътрешното ухо.

  1. Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV) е най-честата форма на световъртеж и се характеризира с усещане за движение, инициирано от резки движения на главата или завъртане на глава  в определена посока. Този тип световъртеж рядко е сериозен и може да се лекува.
  2. Възпаление на вътрешното ухо (labyrinthitis), което се характеризира с внезапна поява на световъртеж и може да бъде свързано със загуба на слуха. Най-честата причина за възпаление е вирусна или бактериална инфекция.
  3. Болест на Meniere характеризираща се с триада от симптоми: епизоди на световъртеж, шум в ушите, и загуба на слуха. Хората имат внезапно начало на тежък световъртеж, намаление до загуба на слуха, както и периодите, в които симптомите липсват.
  4. ”Акустична neuroma” е вид тумор, който може да причини световъртеж. Симптомите включват световъртеж с едностранен шум в ушите и загуба на слуха.
  5. Намаляване  притока на кръв до ствола на мозъка, вътрешното ухо или и малкомозъчните тъкани. Причини за това състояние, особено в по-млада възраст могат да бъдат от възпалителен или токсичен характер.
  6. Световъртежът е чест симптом при множествена склероза. Началото е обикновено внезапно, при изследване на очите се установява неспособност за  движението им към носа.
  7. Мигрената може също да причини световъртеж. Виенето на свят обикновено е последвано от главоболие.

Най-чести симптоми

Много важно е да се определи дали наистина се касае за световъртеж.

Пациентите съобщават за че имат :

- Усещане за движение на тялото си или на околната среда. Началото може да е в резултат на определено движение или промяна в положението на тялото.

- Може да има загуба на слуха или звънене в ушите.

- Може да има нарушение на зрението, слабост, трудност при  говорене, намалено ниво на съзнание или трудност при ходене.

Лечение

Изборът на лечение зависи от диагнозата.

- Бактериалната  инфекция на средното ухо изисква антибиотично лечение.
-  Болестта на  Meniere, освен симптоматично лечение се добавя диета с ниско съдържание на сол и понякога медикаменти  за увеличаване на диурезата.

В допълнение към лекарствата, използвани за лечение на доброкачествения пароксизмален позиционен световъртеж, няколко упражнения  могат да бъдат използвани за лечение на това състояние.Ето едно от тях:

Пациента сяда на ръба на една маса след което се навежда настрани до появата на световъртеж, след това сяда и се навежда на другата страна пак до поява на световъртеж.Това упражнение се повтаря, докато започне да не  се появява световъртеж.

Акупунктурата е успешна при лечение на световъртежа и може да бъде алтернатива за облекчаване на това неприятно усещане.

Ето някой препоръки за промяна на  хранителните навици и начина на живот ,които също могат да помогнат:

-Пропуснете коктейлите. Алкохолът е невротоксин, освен това води до дехидратиране, което может да влоши симптомите.
-Избягвайте-горещи и пикантни храни, тъй като топлината може да влоши състоянието.
- Избягвайте кофеина.
- Не забравяйте да пиете достатъчно вода, особено в горещ и сух климат или в сухи закрити помещения.
- Опитайте лека физическа активност за облекчаване на симптомите.
- Когато сте замаяни, се фокусирайте върху една фиксирана точка.
- Ставайте бавно. Това е особено полезно за тези от вас, с ниско кръвно налягане, както и тези, които страдат от проблеми с вътрешното ухо.
-Обърнете внимание на лекарствата които приемате. Замаяност или прилошаване може да е страничен ефект на широк спектър от медикаменти.
Във всички случаи, при които световъртежа е придружен от болка в гърдите, учестено сърцебиене, изтръпване, или замъглено виждане,гадене,повръщане се обърнете към Вашият лекар.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание