< Ендометриоза » д-р Камелия Славова

Ендометриоза

Ендометриозата е едно от най-разпространените гинекологични заболявания. Смята се, че има над 70 милиона жени и момичета, които са с ендометриоза в световен мащаб. Заболяването е  по-често от рака на гърдата или СПИН, както и от много други заболявания.Въпреки огромния брой на жените, които страдат от това заболяване, малко хора действително са чували за него.

Ендометриозата е  нарушение, при което клетките, образуващи лигавицата на матката или ендометриума растат извън матката. Този необичаен клетъчен растеж е най-често по повърхността  на яйчниците, обвивката на тазовата кухина,  на маточните тръби, а също и  в пикочния мехур, червата, или дистални части на тялото.

Причини за развитие на ендометриоза

Няколко етиологични фактори водят до развитието на ендометриоза. Теорията за ретроградна менструация е най-вероятна за развитието на тазова ендометриоза, но едва ли тя е единственото обяснение. Вероятно за патогенезата значение имат количеството и качеството на ендометриалните клетки, нарушени имунологични механизми, ангиогенеза и продукция на антитела срещу ендометриалните клетки. Ембрионални клетки могат да дадат начало на натрупвания в дистални места като пъп, плеврална кухина и дори мозък.

Клинична картина

Ендометриозата няма специфичен модел, поради което понякога е трудно за лекаря да постави точната диагноза. Кклиничната картина може да  варира от безсимптомно протичане (2-50% в зависимост от диагностичните критерии) до сериозни оплаквания. Някои от симптомите наподобяват тези на други заболявания:

* Кисти на яйчниците;
* Извънматочна бременност;
* Възпалителни заболявания на таза;
* Синдром на раздразнимото черво;
* Рак на яйчника;
* Фибром;
* Рак на дебелото черво;
* Апендицит.
Най-честите симптоми са:
* Болка преди и по време на цикъл;
* Болка при полов акт;
* Хронична болка в таза през целия месец;
* Ниска болка в гърба;
* Обилна и / или нередовна менструация;
* Болезнени чревни колики, особено по време на менструация;
* Болезнено уриниране по време цикъл;

* Умора;
* Безплодие;
* Диария или запек.

Други симптоми, срещащи се при това заболяване са:
* Главоболие;
* Субфебрилитет;
* Депресия;
* Хипогликемия (ниска кръвна захар);
* Тревожност;
* Склонност към инфекции и  алергии.

Диагноза на заболяването

При жени в репродуктивна възраст с оплаквания от рекурентна дисменорея или тазова болка трябва да се снеме подробна анамнеза и да се извърши гинекологичен преглед. Цикличният характер на болката и отношението й спрямо болката при менструация насочват към вероятна ендометриоза. Възможно е като съпътстващи оплаквания да се съобщава за болезнена миктурия, дефекация или диспаренурия.

При млади жени трябва да се мисли и за други диагнози: тазова инфекция, проблеми с ранна бременност, ектопична бременност, торзио на овариална киста и апендицит.

За потвърждаване на диагнозата се прилага трансвагинален ултразвук, чрез който могат да се установят наличие на ендометриални кисти, но липсата на кистични структури не трябва да отхвърля диагнозата. Магнитно резонансно изобразяване (МРИ) се използва все по-често за идентифициране на субперитонеални ендометриални депозити.

Лечение
Медикаментозната терапия включва: орални контрацептиви; прогестагени; андрогенни препарати; аналози на гонадотропин освобождаващия хормон (GnRH). Всички те потискат овариалната активност, менструацията и водят до атрофия на ендометриалните депозити, макар че ефектът може да варира при различните пациентки.

Неуспехът от терапията обикновено е индикация за операция. Други симптоми, подкрепящи хирургичното лечение, са: силна болка продължаваща няколко месеца; болков синдром изискващ системна терапия; болка водеща до често отсъствие от работа или училище; хоспитализация поради изразен болков синдром.

Липсват проучвания, които директно да сравняват медикаментозното и оперативното лечение на ендометриозата, поради което изборът на терапия зависи от предпочитанията на пациентката, възможността за извършване на лапароскопска операция, желанието за забременяване и отказ от дългосрочен прием на лекарства.

Алтернативни лечения
Алтернативните лечения са много: АКУПУНКТУРА, хомеопатия, различни препоръки за начина на хранене и т.н. Традиционна китайска медицина (TКM), включително акупунктура и билколечение, се използва успешно при лечението на широк спектър от нарушенията на женското  здраве, включително и ендометриоза.
Всяка жена трябва сама за себе си трябва да определи кое помага най-добре.

<a href=“http://bgchart.net/in/17415″ target=“_blank“><img src=“пътят до картинката на Вашия сървър“ alt=“Гласувайте за моя сайт в БГ чарт“></a>

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание