< Шум в ушите » д-р Камелия Славова

Шум в ушите

Чувате ли звънене, бучене,пищене или съскане в ушите ? Чувате този звук понякога  или го има постоянно ?  Звукът притеснява ли ви много? Ако отговорът на тези въпроси е Да, може да имате шум в ушите.

Шумът в ушите / тинитус / е често срещащ се симптом, особено в напреднала възраст. Представлява  възприятие на шум в ушите или главата, без да съществува външен източник на звука. Според статистика на Американската Асоциация за шум в ушите, най-малко 12 милиона американци имат шум в ушите. От тях най-малко 1 милион са с толкова силни оплаквания, че те пречат на ежедневната им  дейност. Шумове в ушите се наблюдават при 80% от боледуващите от някакво ушно заболяване и при 13 % от неврологичните  болести. 

Какви са причините за шум в ушите?

1.Медикаменти – установено е ,че около 200 медикамента могат да причинят шум в ушите.

2. Силен шум – пребиваването дълго време в среда със силен  шум може да предизвика шум-индуцирана загуба на слуха и шум в ушите.

3.Загуба на слуха- установено е че голяма част от пациентите с частична загуба на  слуха имат и шум в ушите.

4. Шум в ушите може да има при анемия, остри кръвоизливи, тумори, алергия, хипертонична болест, аневризми на големи кръвоносни съдове  и др.

5.Възпаление на ухото или синусите.

5.Травма на главата или шията.

Въпреки, че няма категорично утвърдено лечение  за шума в ушите, има няколко подхода които могат да дадат известно облекчение. Когато шумът е част от друго заболяване, лечението на основното  заболяването може да доведе до положителни резултати. Съществуват и средства, които смекчават симптомите.

Американската асоциация по въпросите на тинитуса дава на пациентите следните препоръки:

  • Добавяне цинк,магнезий и витамини  към храната,
  • Прием на гинко билоба-активните съставки в екстрактът са флавоноиди и терпенови лактони, които увеличават притока на кръв към мозъка и малките кръвоносни съдове, чрез инхибиране на агрегацията на тромбоцитите и чрез регулиране на еластичността на кръвоносните съдове. Гинко билоба е също мощен антиоксидант. Правилното лечение изглежда е комбинация от около 25% биофлавоноиди и 6% терпенови лактони в доза от 80 мг 3 пъти на ден.Лечението трябва да продължи най-малко 12 седмици.Тъй като се  засяга агрегацията на тромбоцитите,трябва да се проследи времето на кървене и съсирване.
  • Ниацин – бил е  използван като терапия за шум в ушите в продължение на години с променлив успех. Ниацина  осигурява гладко мускулна релаксация и може би увеличава притока на кръв към малките кръвоносни съдове на  вътрешното ухо. Пациентите често се зачервяват , когато приемат ниацин в ефективни дози. Около половината от всички пациенти с шум в ушите съобщават за  успешно лечение с ниацин.  
  • АКУПУНКТУРА,
  • Магнитна терапия,
  • Хипербарна кислородотерапия,
  • Хипноза.

Съществуват  наблюдения, че при пациенти с увреждане на слуха носенето на слухови апарати  или поставяне на кохлеарен имплант спомага за смекчаването на симптомите. Пациентите споделят, че възприемането на истински звук „удавя“ звъна в ушите. Избягването на приема на кофеин и алкохол, както и на тютюнопушенето също облекчава симптомите.

Някои психотропни лекарства, антиконвулсанти и антихистамини също временно облекчават звъна в ушите. Практикува се и звукова терапия, при която шумът се маскира чрез подходящ звук.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание