< Фациалис / Парализа на Бел / » д-р Камелия Славова

Фациалис / Парализа на Бел /

Парализата на Бел носеща името на хирурга сър Чарлз Бел е известна още и с името парализа на лицевия нерв / фациалис /.

Представлява пълната загуба на волевите мускулни движения на една или повече мускулни  групи  инервирани от лицевия  нерв.Освен мускулните движения също така има нарушение на вкусовите възприятия, слюнчената и слъзната секреция.

 Заболяването се среща по-често при възрастни пациенти,като нямя разлика в заболеваемостта между  мъже и жени.Статистически проучвания показват ,че приблизително един на всеки пет  хиляди човека има симптоми на заболяването поне веднъж в живота си.

Установено е ,че в 65% от случаите се засяга десния нерв.

Причини

Не всички причини за фациалис са известни.Парализата често се предшества от вирусни инфекции / напр. херпес симплекс /.Други често срещани причини са стрес,травма,висока температура или екстракция на зъб.Придружаващи заболявания ката захарен диабет,простуда,грип,мононуклеоза,лаймска болест или спин улесняват заболяването.

Симптоми

- невъзможност за набръчкване на челото ;
- разширена очна цепка ;
- невъзможност за затваряне на окото от засегната страна; често в този случай се наблюдава симптомът на Бел – при опит за затваряне на окото очната ябълка се завъртва нагоре, като между клепачите се вижда само бялото на склерата;
- устният ъгъл от засегната страна е увиснал ;
- невъзможност за показване на зъбите от съответната страна;
- невъзможност за надуване на бузата или за свирене с уста; често болните захапват лигавицата на бузата и устните си или между бузите им се задържа храна ;
- при опит за усмихване увредената част остава безизразна ;
- изгладена гънка между бузата и носа;

-намалена слъзна секреция на окото, което вози до прекомерно изсушаване на роговицата и по-често излагане на механични дразнения;

-нарушение на вкуса в предните 2/3 на езика, при което болният усеща храната като блудкава и безвкусна;

-болки или изтръпвания в областта зад ухото.

Диагноза

Наличните симптоми и физикалния преглед често имат най-важно значение за поставяне на диагнозата.В допълнение може да се наложи извършване на рентгенография,компютърна томография или електромиография.

Усложнения

Ранни -възпалението на очната роговица, в резултат на недостатъчното и овлажняване. За предотвъртяване на това състояние е необходимо редовната употреба на изкуствени сълзи, които да поддържат една оптимална влажност на роговицата. Препоръчва и носенето на очила с цел намаляване механичните и светлинни дразнения на окото.
Късни- постепенно развиващи се контрактури на мускулите със стеснение на очната цепка и увисване на устния ъгъл. Често се появяват и на т.нар. патологични съдружни движения  - при опит за затваряне на окото устният ъгъл се придърпва съдружно, при показване на зъбите, очните цепки се затварят.

Лечение

Медикаменти-Кортикостероиди,НПВС,Антивирусни

Електростимулация- използва се ,макар че категоричната  полза не е доказана.

Физиотерапия,масаж.

АКУПУНКТУРА-иглотерапията може да облекчи болката,а също така да стимулира нервите и мускулите.

Витамини-витамини В6,12 и цинк могат да подпомогнат възстановяването на нерва.

Прогноза

Заболяването обикновено отшумява от самосебе си и без лечение.При повечето пациенти възстановяването започва на 2-та 3-та седмица,като 70-80% от хората се възстановяват напълно в рамките на 2-3 месеца. В 10% от случаите се наблюдават рецидиви.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание