< Какво трябва да знаем за билките » д-р Камелия Славова

Какво трябва да знаем за билките

Билките  обхващат голяма група растения, които се използват в медицинската  практика за профилактика и лечение на различни болести.

Лечебните свойства на някои растения са били известни още преди повече от 5000 години в земите на  Асирия,Египет,Индия и Китай. В своите трудове учени от древността оставят информация за билките, ползвани по тяхно време: римският лекар Гален (129 – ок. 201), основателят на гръцката медицина Хипократ (460 – ок. 370 пр.н.е.), Диоскорид (1 век), таджикския лекар и учен Авицена.Въпреки това все още  много от техните фармакологични ефекти остават слабо проучени.
      На Земята се срещат  800000 растителни видове,но само  около една четвърт са категоризирани и само на една малка част от тях са изследвани фармакологичните им свойства.

Установено е, че 80% от населението в света използва някаква форма на билкови лекарства.  В световен мащаб използването им су увеличава с  10-20% годишно поради което безопасността на билковите лекарства е от особено значение, защото по-голямата част от тези продукти не се
използват  самостоятелно а се комбинират с други медикаменти.

Най-често купуваните добавки или растителни продукти са  за отслабване, депресия, нервно напрежение и преумора, главоболие, болки в ставите и гърба, безсъние, повишен холестерол, намалено либидо (липса на сексуално желание), нарушения в ерекцията при мъжете, „горещи вълни” при жените в климактериум (менопаузални симптоми), хрема и кашлица, косопад, проблеми с храносмилането.

Защо са опасни билките?

Това че билките имат естествен ,а не синтетичен произход не означава ,че са напълно безопасни,тъй като съдържат мощни фармакологичноактивни субстанции. Някой билки съдържат токсични субстанции,други опиати,трети са замърсени от околната среда а четвърти взаимодействат неблагоприятно с приеманите от пациента лекарства.

Кои са изложени на риск?.

Най-изложени на риск за нежелани странични ефекти на фитопродуктите и за опасни взаимодействия с традиционните лекарства са:

-хората в напреднала възраст,

- случаите с намалена бъбречна и чернодробна функция,

-пациентите с различни ССЗ-(сърдечни аритмии, артериална хипертония,

-пациенти със  захарен диабет,

-пациенти с  нарушения в кръвосъсирването,

- децата, бременните жени и кърмачките.

Кои са опасните взаимодействия?

Жълтият кантарион, който най-често се използва като антидепресант, може да намали ефективността на лекарствата за контрол на сърдечния ритъм и артериалната хипертония и да доведе до опасни аритмии и повишаване на кръвното налягане.

Гинко билоба и чесънът (във висока доза) могат да усилят действието на Аспирин и на други противосъсирващи средства (клопидогрел, варфарин), което да причини масивни кръвоизливи. Поради повишената опасност за кървене, Гинко не трябва да се прилага заедно с билкови продукти или добавки, съдържащи жен-шен. Освен това, жен-шенът повлиява и кръвното налягане – може да причини както хипертония, така и хипотония.

Грейпфрутът може да усили действието на лекарствата за намаляване на холестерола, наречени статини, което да повиши риска за мускулна токсичност. Той увеличава също така концентрацията на варфарин и на блокерите на калциевите канали (лекарства, които се прилагат за контрол на кръвното налягане), тъй като инхибира някои от чернодробните ензими, които участват в разграждането на посочените медикаменти.

Черният кокош (фитоестроген) не трябва да се прилага заедно с притивосъсирващи средства или с лекарства за понижаване на артериалното налягане, както и при болни с намалена чернодробна функция.

Ехинацеята може да повлияе ефективността на лекарствата за контрол на сърдечния ритъм (амиодарон). Не трябва да се взима от хора с автоимунни заболявания или заедно с имуносупресори.

Сладкият корен, който се използва като експекторант (отхрачващо средство) при инфекции на дихателните пътища, може да причини хипокалиемия (ниско ниво на калий в кръвта).

Лайка- използва се под формата на чай с цел успокоение или при възпалителни заболявания на ГДП.Най-често се наблюдават алергични реакции-коремни спазми,подуване на езека,стягане в гърлото,подуване на устните,уртикария.

Жен шен, който се използва за стимулиране на надбъбречната жлеза и по този начин за увеличаване енергията на човека,може да намали кръвната захар при пациенти със захарен диабет. Също така може да доведе до повишено кръвно налягане,главоболие,безсъние,както и кървене от носа. Използването му по време на бременност не се препоръчва. Трябва да се избягва при пациенти приемащи аспирин,НСПВС или антикоагуланти. Да не се употребява от лица страдащи от манийни разстройства и психози.

Джинджифил, който се използва за лечение на гадене ичревни колики,може да намали съсирваемостта на кръвта,поради което не се препоръчва да се приема от пациенти приемащи антикоагуланти.

Сао Палмето, което се използва при хипертрофия на простатата,а също и за предотвратяване на инфекции на пикочния мехур, може да предизвика стомашно разстройство и да  намали сексуалното желание.

Котешки нокът- е лечебно растение което често се използва за лечение на заболявания като артрит, гастрит и остеоартроза. ,както и такива приемащи НСПВС.

Лен съдържа фитоестрогени, които които имат както  естрогенни, така и анти-естрогенни ефекти Тяхното биологично значение и ефективността не са проучени. Безопасното  и ефективно количество  все още не е установено. Някои възможни нежелани реакции включват диария, газове и гадене. Лененото масло не трябва да се използва с други лаксативи. Хората, които имат възпалително заболяване на червата, хранопровода, стомаха или трябва да избягват ленено семе.

Валериан- може да засили ефектите на антиепилептични медикаменти, увеличаване на техните седативни и когнитивни ефекти. Валериан не трябва да се прилага едновременно с барбитурати, тъй като се получава прекомерно седиране. В изключително високи дози валериана може да предизвика брадикардия. Не превишавайте препоръчваната доза.

Куркумата може да повиши риска от кървене или да засили ефектите при лечение с варфарин.
Да не се използва от хора имащи камъни в жлъчката както и по време на бременност.

 Арника- може да повиши риска от кървене или да засили ефектите на лечение с варфарин. Вътрешното приложение може да предизвика повръщане, слабост, високо кръвно налягане, учестен пулс и безпокойство.

Сена- най-често се използва като ласкатив.Може да предизвика алергична реакция или подуване на корема.Да не се използва от пациенти с болки в корема,улцерозен колит или такива с чернодробни заболявания.

ИЗВОДИ

Когато се изпорзват разумно билките имат място в лечението на редица заболявания.

Необходимо е винаги пациентите да се консултират с лекар преди употреба на която и да е билка за възможни взаимодействия с приеманите конвенционални медикаменти.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание