< Тригеминална невралгия » д-р Камелия Славова

Тригеминална невралгия

Невралгията на троичния нерв е  заболяване,което се  характеризира  с много силна ,пристъпообразна ,краткотрайна болка в областта на лицето с внезапно начало. Обикновено  започва от една точка и се разпространява светкавично в областа, инервирана от някои от клоновете на троичния нерв. Болката има тенденция да прогресира по сила.

За пръв път описана от Фотергил през 1779 година, невралгията на троичния нерв  още  се нарича  „болезнен тик на лицето“, както и  болест на Фотергил и Трусо.
Състоянието рядко се наблюдава при лица под 50 годишна възраст. Жените са три пъти по-уязвими отколкото мъжете. По-често се засягат ІІ и ІІІ клон на нерва и то от дясно. Двустранна невралгия се наблюдава изключително рядко. Когато невралгията се появи при по-млади хора, тя често е свързана с множествена склероза.

N.trigeminus e 5-ят черепно мозъчен нерв , който има 3 клона / офталмичен, максиларен и мандибуларен /, отговорни за дъвчене, както и за производството на слюнка и сълзи. Когато този нерв е увреден  поради  някаква причина, той може да предизвика кратка, но мъчителна болка от едната страна на лицето. Всеки един от трите клона може да бъде засегнат. Увредата на първия клон предизвиква болка около очите и по челото, на втория клон причинява болка в горната устна, носа и бузата, а третия клон причинява болка на страната на езика и долната устна.

Класификация

  1. Есенциална / идиопатична / – при  която не може да се установи причина. Някой лекари смятат,че причината за заболяването е разширен кръвоносен съд,който притиска нерва и причинява болка.
  2.  Вторична / симптоматична / – при нея болката е  симптом на различни заболявания в  лицево-челюстната  област.
  3. 3.      Лицев невралгизъм

Симптоми

Основен симптом е изключително силната болка. Тя има пристъпен характер,обикновено е само денем  и е краткотрайна от секунди до няколко минути. Различни неща могат да провокират пристъп: говорене, докосване на определена област на лицето, дъвкане, мимика, а понякога и без видим повод. Болката има различен характер: стрелкащ, щракащ, пробождащ, разкъсващ, изгарящ, като от електрически ток и пр. Започва от една точка и се разлива по хода на нерва.

По време на пристъп болният има характерен спазъм на лицевата мускулатура, изпотяване, сълзене от очите, обилно слюноотделяне, зачервяване на кожата на лицето.  След пристъпа болката преминава изведнъж и пациентът се успокоява. С течение на времето пристъпите зачестяват и болката става все по-силна. Накрая може да се появи и нощем или отделните  пристъпи да се сливат. В отделни случаи се наблюдават и трофични разстройства: опадане на косата, брадата и др.

Диагноза

Диагнозата се поставя след като се изключат всички други причини,които могат да причинят болка в областта на лицето,челюстта и зъбите.

Лечение

Лечението на невралгията е профилактично.

Медикаментозно лечение – предписват се, вит.В1, С, В12. Добър ефект дава комбинацията калциев глюконат, натриев салицилат и вит. В1 – венозно в продължение на 10 дни. Стандарт в лечението на заболяването е Карбамазепин ,макар че и други лекарства които се използват също понякога имат ефект.

Физиотерапия – диатермия, йонофореза, АСБ2 и пр. Дълбока рентгенова терапия на Гасеровия ганглий. Понякога физиотерапията дава обратен ефект.

Алкохолизация на нерва- интраневрално се инжектира 80% стерилан алкохол.

Акупунктура-има много добър обезболяващ ефект.

Лазертерапия-оказва както аналгетичен така и противовъзпалителен ефект.

Продължителността на лечението зависи от клиничното развитие, но обикновено е дългосрочно, често продължава години.

Превенция

Докато състоянието не бъде овладяно има  няколко неща, които пациентите могат да направят, за да се избегнат честите атаки:
-да се измива и избърсва лицето с памучен тампон и топла вода;
- да се изплакват устата с вода след всяко хранене, ако миенето на зъбите причинява болка;
-да се ядат и пият храни и напитки със стайна температура;
-да се дъвче на  незасегнатата страна;
-да се ядат  меки храни, ако яденето причинява болка.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание