< НСПВС водят до повече нежелани странични действия от paracetamol » д-р Камелия Славова

НСПВС водят до повече нежелани странични действия от paracetamol

НСПВС не са най-добрия избор за лечение на болка в долната част на гърба, според обзорна статия, публикувана в Cochrane Database of Systematic Reviews (1).

Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) не са по-ефективни от останалите медикаменти като paracetamol/acetaminophen, наркотични аналгетици и мускулни релаксанти.

НСПВС водят до повече нежелани странични действия от paracetamol. Данните показват също така, че нито едно НСПВС не е по-ефикасно от друго такова за облекчаване на болката в долната част на гърба.

Въпреки че селективните COX-2 инхибитори водят до по-малко стомашночревни странични действия отколкото традиционните НСПВС, COX-2 инхибиторите са свързани с повишен сърдечносъдов риск при специфични популации от пациенти.

Аналгетик на първи избор при остра болка в долната част на гърба трябва да бъде paracetamol, тъй като той води до по-малко странични действия в сравнение с НСПВС, а те не са убедително по-ефективни от него за облекчаване на симптоматиката.

Препоръката на авторите е базирана на данните от 65 рандомизирани контролирани проучвания (59 на английски и шест на немски език), в които са участвали 11 237 пациенти, като 28 от изследванията (42%) са двойно-слепи. Болните са били на възраст =/>18 години с диагноза неспецифична болка в долната част на гърба със или без ишиас. От анализа са били изключени проучвания, в които болковите оплаквания са били причинени от инфекциозен процес, неоплазма, костни метастази, ревматоиден артрит или фрактури.

Лечението с НСПВС трябва да се прилага краткосрочно при пациенти с остра или хронична болка в долната част на гърба, която не е придружена от ишиас. Тяхната продължителна употреба не се препоръчва поради увеличен риск за нежелани сърдечносъдови действия.

Въпреки доказаните аналгетични и антиинфламаторни свойства на НСПВС, данните за тяхната ефективност при болка в долната част на гърба не са достатъчно убедителни, смятат авторите на анализа.

Използван източник:

1.www.medscape.com/viewarticle/569247

MD,
 Февруари 2009 г.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание