< Промяна на времето и болка » д-р Камелия Славова

Промяна на времето и болка

Промените в барометричното налягане и температурата доказано влияят на болката при пациенти с артрит, според доклад, изнесен на годишната среща на Американския колеж по ревматология (American College of Rheumatology, www.rheumatology.org), състояла се през октомври в San Antonio, САЩ (1, 2).

„Отдавна знаем, че хора с артрит заявяват, че промените във времето влияят на болката, причинена от заболяването, но до сега тази зависимост не бе подкрепена от сериозни факти. Проучването, което извършихме, наистина установи пряка връзка между промените в климата и артритната болка“, заяви проф. Timothy MacAlindon от New England Medical Center (www.nemc.org) в Бостън.

Изследователите са събрали данни от проучването Online Glucosamine Trial (OGT) на 205 пациенти с артрит от 41 щата в САЩ за периода 2000-2002, които са били включени в три месечно online рандомизирано клинично изследване.

Пациентите са били на средна възраст 60.2 години (44-96 години); с индекс на телесна маса 32.6 кг/м2; 64% са били жени. Участниците са попълвали два пъти седмично скалата за оценка на болката Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index (WOMAC), като част от проучването OGT.

Използвани са пощенските кодове за намиране на най-близко локализираната до всеки пациент метеорологична станция, която събира всекидневно данни от Американския национален океанографски и атмосферен регистър (National Oceanographic and Atmospheric registry) за средното барометрично налягане, влажността и валежите за период от три месеца.

Получената информация е била сравнена с резултатите от скалите за оценка на болката, попълнени от пациентите.

Установена е пряка връзка между промените в барометричното налягане и оплакванията на пациентите (р=0.005). Подобна връзка не е установена за промените във влажността и валежите. „Промените в атмосферното налягане и ниските температури наистина са свързани с по-силна артритна болка“, смятат авторите.

Връзката между болестите и промените във времето е отбелязана още от Хипократ през 4 век пр. н. е. От тогава, въпросът за влиянието на климата върху болести като артрита е спорен. Заболявания, за които се смята, че най-силно се влияят от промените на времето са остеоартрит, болки в кръста, подагра, фибромиалгия, фантомни болки в крайниците, главоболие, тригеминална невралгия и други.

Трудностите за откриване на преки връзки между климат и артрит, се дължат на многото метеорологични компоненти – температура, атмосферно налягане, дъждове, влажност, гръмотевична активност, йонизация на въздуха и др., както и на съществуването на десетки различни форми на артрит (3):

Климат – тъй като артритът е заболяване, което се среща във всички климатични зони, е малко вероятно студеното и влажно време да са предразполагащи фактори за развитието на заболяването. Въпреки това, някои пациенти чувстват по-силна болка при определени атмосферни условия. Според проучвания, жените са по-чувствителни към атмосферните промени от мъжете.

Температура – сухожилията, мускулите и костите имат различна плътност и промените в температурата (студено и влажно време) може да променят обема им. Обратно, горещата баня често пъти облекчава симптомите.

Барометрично налягане – промените в барометричното налягане може да доведат до по-голяма скованост в ставите и увеличена болезненост при движение, чрез промяна във вътретелесното налягане и сенсибилизиране на нервните окончания. При ревматоидния артрит, ставите са възпалени и с повишено налягане, поради увеличена вътреставна течност. Понижаване на барометричното налягане води до относително по-високо вътреставно налягане и болка. Влиянието на барометричното налягане може да се модулира от възрастта на пациента, от прием на медикаменти или от съпътстващи заболявания.

Промени в настроението – промените в климата и по-специално барометричното налягане, са свързани с промяна в настроението, което може да доведе до променено възприятие за болката.

Менструален цикъл и менопау­за – ставните симптоми могат да варират с менструалния цикъл и да се засилят при настъпване на менопауза.

Стадий на заболяването – леките форми на артрит се влияят повече от промените на външните фактори.

Промяна на местоживеенето към място с по-топъл климат не винаги е решение на проблема. Смята се, че тялото привиква към даден климат и всяка промяна може дори да засили болковите оплаквания. Климатът не е фактор, който определя дългосрочната прогноза при пациенти с артрит (ИТ).

MD,
 Декември 2004 г.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание