< Остеопороза при мъжете » д-р Камелия Славова

Остеопороза при мъжете

Нови практически стандарти за скрининг за остеопороза при мъже, публикува American College of Physicians (ACP) в списание Annals of Internal Medicine (1, 2).

Остеопорозата при мъжете е често пренебрегван медицински проблем. Едногодишната смъртност след бедрена фрактура при мъжете е почти два пъти по-висока, от колкото при жените.

Един от всеки пет мъже >50 години има сериозен риск за фрактура, в резултат на остеопороза. Честотата на заболяването сред мъжете през следващите 15 години ще се увеличи с 50%, а честотата на бедрените фрактури ще се удвои до 2040.

„Възрастните мъже >65 години трябва да се подлагат на периодична оценка на рискови за остеопороза фактори. Не трябва да се забравя, че остеопорозата не е проблем само при жените,” заяви д-р Amir Qaseem, изследовател в Clinical Programs and Quality of Care Department и водещ автор на анализа.

National Osteoporosis Foundation препоръчва всички мъже >70 години да се подлагат на изследване на костната минерална плътност (КМП). Скрининг се препоръчва и за постменопаузални жени и мъже на 50-70 години, с рискови фактори за заболяването. При анамнеза за фрактура, определянето на КМП се използва и за оценка на тежестта на фрактурата.

Данните за Европа (от 2000 година) сочат, че годишно се регистрират 179 000 фрактури на бедрото при мъже и 611 000 при жени, което е довело до 31.5 милиарда евро директни и индиректни медицински разходи.

Новите стандарти за базирани върху резултати от 167 проучвания и мета-анализи за период 1990-2007 за оценка на рисковите фактори за остеопоротични фрактури при мъже.

Данните сочат, че рискови фактори за фрактури, свързани с ниска КМП при мъже и жени, са: възраст >70 години; индекс на телесна маса (BMI) <20-25 kg/m2; загуба на телесна маса >10 kg; липса на физическа активност или заседнал начин на живот; предходни остеопоротични фрактури в резултат на лека травма; продължителен прием на някои медикаменти (кортикостероиди); нисък прием на калций с диетата.

Специфични рискови фактори за остеопороза при мъже са антиандрогенната терапия или травми на гръбначния мозък.

Въз основа на резултати от 20 диагностични изпитвания и използването на Т-скор от -1.0 е установено, че ултразавуковото изследване на калканеуса има 75% чувствителност и 66% специфичност при остеопороза, диагностицирана чрез DXA (златен стандарт).

Чувствителността за диагноза на остеопорозата чрез DXA е 81%, а специфичността – 66%. Скринингови тестове и методи (ретгенография, геометрични параметри на костите и др.), които не включват DXA, са с недостатъчна чувствителност.

Източник  MD,
 Ноември 2008 г.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание