< Синдром на хроничната умора » д-р Камелия Славова

Синдром на хроничната умора

Синдрома на хроничната умора е заболяване, чиято причина е неизвестна, въпреки че понякога се свързва с предшестваща инфекция.  За наличие на заболяването  може да се твърди, когато е налице хронична умора продължаваща повече от шест месеца без видима причина в съчетание с нарушения в кратковременната памет и концентрацията. Синдрома засяга десетки хиляди хора. По-често се среща при жени – млади и на средна възраст. Хората место не могат да изпълняват задълженията си на работа и в къщи поради дългия период на умора и проблемите с паметта.  Това може да доведе до депресия, но тя не е причина за заболяването.

Страдате от  заболяването ако са налице следните критерии:

-          ако имате тежка хронична умора за шест месеца или повече и всички причини, които могат да водят до нея са изключени или

-          ако едновременно имате четири или повече от следните симптоми:

 • значими проблеми с краткотрайната памет и концентрация.;
 • болки в гърлото;
 • болезнени лимфни възли;
 • мускулни болки;
 • болка в няколко стави без изпотяване или зачервяване;
 • главоболие в различни области и с различна сила;
 • чувство на умора и отпадналост дори след сън и изключителна отпадналост продължаваща повече от 24 часа след физическа активност.

Причини за синдрома на хроничната умора

Причината за заболяването е неизвестна, но може да бъде свързана с инфекция, поразяваща имунната система. Известен брой вируси са били изследвани като възможни причинители на заболяването, но причинно-следствена връзка не е била открита. Някои признаци са показателни, че бактерията Chlamydia pneumoniae (причиняваща пневмония и други заболявания) може е причина за болестта в някои случаи. Състоянието може да се свързва и със наличието на вируса на Епщайн- Бар, ентеровирус, човешкия херпес вирус и лаймска болест, но няма достатъчно доказателства за това.

Други състояния, които причиняват симптоми, подобни на синдрома на хроничната умора трябва да бъдат изключени :

 • андренална инсуфициенция;
 • рак;
 • СПИН;
 • чернодробни заболявания;
 • бъбречни заболявания;
 • психосоматични заболявания;
 • фибромиалгия;
 • заболявания на щитовидната жлеза.

Диагностика на хроничната умора

Няма тест, който да диагностицира заболяването. Диагнозата се поставя, чрез изключване, което означава, че всички други заболявания, които могат да причинят подобни симптоми трябва да бъдат отхвърлени.

Хора, които нямат когнитивни (на паметта и концентрацията) нарушения не страдат от заболяването.

Лечение с медикаменти

Има много описани терапии за заболяването. Тъй като причината за болестта не е известна терапиите са насочени повече към отстраняване на проявите и (симптомите) отколкото към лечението. Хората със синдрома на хроничната умора трябва да се примирят с това, че трябва да избягват физически и психически стрес.

ЗАПОМНЕТЕ: Правилото да се избягва нарастването на болката или умората.

Натоварванията трябва да са под надзора на компетентен специалист. Тоталния покой съща трябва да се избягва, защото може да влоши състоянието. Ако увеличавате нивото на физическата си активност го правете постепенно.

Медикаментозно лечение:

Лекарствената терапия е насочена към облекчаване на специфичните симптоми.

Нестероидни противовъзпалителни средства – най-често се използват за успокояване на болката.

Ниски дози три-циклични антидепресанти – могат да подобрят съня и да облекчат болката със средна сила.

Други антидепресанти – най-често се използват за лечение на депресията, възникнала в резултат на заболяването.

Анксиолитици – използват са за лечение на тревожността при пациентите с хронична умора.

Антиалергични – някои хора със заболяване имат алергии, които периодично се обострят. Антихистамините могат да бъдат полезни, макар че лечението на алергията не лекува синдрома на хроничната умора сам по себе си.

ЛЕЧЕНИЕ С АКУПУНКТУРА

Редица проучвания в Китай посочват, че акупунктурата може да подпомогне лечението на СХУ. Някой западни изследвания установяват, че акупунктурата помага при състояния с подобни симптоми като: фибромиалгия, депресия, главоболие и синдрома на раздразненото черво. Някой резултати дават основание да се твърди, че акупунктурата може да повиши имунитета. Тя може също да помогне на хората със синдрома да получат повече спокоен нощен сън, което често се оказва ключът към преодоляването на състоянието.

Храни и добавки

Избягвайте рафинирани продукти, захар, кофеин, алкохол и сатурирани мазнини. Яжте повече свежи зеленчуци, бобови растения, ядки, протеини и есенциални мастни киселини. Приемайте в достатъчно количество магнезий,витамин С,витамин В12, коензим Q,витамин Д и L карнитин.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание