< Невродермит » д-р Камелия Славова

Невродермит

Невродермитът известен още като lichen simplex chronicus е кожно заболяване, което се характеризира с хроничен сърбеж и лющеща се кожа. Обикновено започва със сърбеж, който разранява кожата, което от своя страна усилва сърбежа и площта на разраняване. Като последствие от чесането кожата се уплътнява и задебелява. Въпреки че само по себе си заболяването не е опасно, прекъсването на сърбежа понякога се явява сериозно предизвикателство за лекаря. Успешното  лечение на невродермита, зависи от идентифицирането и унищожаването на факторите, които могат да причинят или  задълбочат състоянието.

СИМПТОМИ

■ Сърбеж по кожата локализиран в една област

■ Уплътнена, люспеста кожа
■ Рани с неравна повърхност с червен цвят или цвят по-тъмен от останалата кожа

Основният симптом на невродермита е сърбеж по кожата – често е само една раничка върху шията, китката, предмишницата, бедрото или глезена. Понякога невродермита засяга гениталиите, като например на вулвата или скротума.

Сърбежа, който понякога е много силен има тенденция да се появява и изчезва като накрая може да превърне чесането в навик.

ПРИЧИНА
Точната причина за невродермита не е известна. Понякога започва от нещо, което се допира до кожата и я дразни, като тесни дрехи или ухапване от насекоми.Колкото повече се разчесва кожата, толкова тя става по-сърбяща.
В някои случаи, заболяването се свързва с други състояния на кожата – като суха кожа, екзема или псориазис. Стресът и безпокойството също могат да предизвикат сърбеж.

РИСКОВИ ФАКТОРИ
Някои фактори могат да повишат риска от развитие на невродермит:

■ Средна възраст между 30 и 50год.
■ Пол – жените са засегнати по-често, отколкото мъжете.
■ Наличие на друго кожно заболяване – хора страдащи от екзема, псориазис или други подобни състояния на кожата, са по-склонни да развият невродермит.

УСЛОЖНЕНИЯ

Наличието на разранена повърхност може да доведе до бактериална инфекция на кожата, както и остатъчни белези или промяна в цвета на кожата. Чесането  може също така да доведе до нарушение на сън и намалена работоспособност.
Тестове и диагностика
Диагнозата се поставя обикновено на базата на външния вид на кожата и наличие на сърбеж и надраскване. Понякога може  да се направят някой допълнителни тестове, които  да изключат друга причина или да потвърдят диагнозата.

■ Кожно тестуване целящо да изключи друга причина за сърбеж по кожата, като например алергичен контактен дерматит. По време теста, малки количества от потенциални алергени се вкарват в кожата за два дни, след което се отчита реакцията.

■ Кожна биопсия – при нея се взема малка част от по-дълбоките слоеве на кожата. Изследването изключва други заболявания, като лихен планус напр., който може да имитира невродермит.

ЛЕЧЕНИЕ
Най-важно при лечението на заболяването е спиране на сърбежа и съответно разчесването.

Медикаментозно

Най-често използваните медикаменти са антихистаминови препарати и локални кортикостероиди, които намаляват възпалението и облекчават силния сърбеж.

Антидепресанти или анксиолитици също могат да се използват за кратко. Ако се развиете бактериална инфекция в местата на обрива, се прилагат антибиотици.· Бинтове или превръзки върху засегнатите места защитават кожата и я предпазват от разчесване особено нощем по време на сън.

АКУПУНКТУРА – намалява сърбежа, успокоява нервната система, намалява стреса, повишава имунитета.

Поддържане на чиста кожа и по възможност носене на памучни дрехи.

Преодоляване на стреса и безпокойството доказано намаляват сърбежа.

Климатолечение-укрепва имунната, дихателната система, намалява стреса и укрепва нервната система.

Хранене и диета – препоръчва се употребата на пресни плодове и храни богати на витамини. Не се препоръчва употребата на трудно смилаеми и дразнещи храни — свинско месо, бобови храни, риба, маслодайни ядки (орехи, фъстъци, бадеми), подправки, силен чай, кафе, алкохол. Тютюнът е силен възбудител на нервната система и не се препоръчва.

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание