< Псориазис » д-р Камелия Славова

Псориазис

Псориазисът е често срещано хронично кожно заболяване ,което се  характеризира с натрупването на неравни, сухи,леко повдигнати,червеникаво-розови  кожни плаки.  Най-често се  появяват  по кожата на главата, лактите, коленете, слабините и кръста. Заболяването има хронично-рецидивиращ характер. Не е заразно – не може  да се пренесе от една част на тялото на друга, или от човек на човек.

Повече от 6 милиона души в САЩ са с псориазис. Заболяването може да се появи  на всяка възраст, като засяга в еднаква степен  мъже и жени. Някой теории разглеждат   псориазиса  като наследствено заболяване, което може да се отключи от емоционален стрес. Около 5% от болните развиват  псориатичен артрит характеризиращ се  с възпаление на ставите, болка, скованост и ограничение на  движението.

Отключващи фактори

  • Нарушена функция на имунната система
  • Климат – студен или горещ
  • Нараняване на кожата
  • Стрес – емоционален или физически
  • Инфекция
  • Реакция към медикаменти-напр. бета-блокери, психотропни медикаменти  и други.
  • Алкохол - рисков фактор при млади мъже и такива на средна възраст. Също така  може да влоши картината на вече налично заболяване.

Симптоми

Основен симптом при псориазис е псориатичната плака – зачервена, надигната възпалителна лезия, покрита със сребристи сквами (люспи).

При преглед се установява следното:

- сквамите са слабо прикрепени към плаките и при докосване се разпадат на бял прах,

- след  излющване с нокът на сквамите ,под тях се открива  блестящ розов епителен слой,

-след остъргване на гладката розова повърхностна мембрана се появяват точковидни кръвоизливи,

- около плаката има участък с намалена пигментация.

Форми

Тежестта на заболяването зависи от степента на зачервяването, размера на плаките, тяхната плътност както и процента от кожата който е засегнат.

  • Лека форма - засегнати са само малки зони от тялото, например само коленете или лактите.
  • Средно тежка форма – наличие на няколко големи плаки. Плаките покриват по-малко от 20% от кожата. Има лека ставна болка, която не затруднява нормалния начин на живот.
  • Тежък псориазис – плаките могат да покриват големи зони (20-30%) от тялото. Псориазиса засяга лицето. Освен това има  възпаление с образуване на гной в плаките или изпълване на плаките с течност и отпадане на големи крусти.

Възможности за лечение

1.Медикаментозно лечение

Локални кремове и лосиони – които в състава си най-често включват кортикостероиди – за намаляване на възпалението,салицилова киселина,витамин А и Д3 .

Вазелин-омекотява кожата, помага за задържане на влагата.
Сапуни и шампоани съдържащи катран – за облекчаване на симптомите

Медикаменти

-Метотрексат- блокира растежа на клетките на кожата

-Циклоспорин-подтиска имунната система

-Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) – за намаляване на възпалението и болката, особено за псориатичен артрит.

Фототерапия

Един от начините за лечение на псориазис е включване на ултравиолетова светлина.

Хранене

- Да се избягва употребата на алкохол, прости захари и храни с високо съдържание на наситени мазнини. Някои лекари смятат, че безглутеновата диета подобрява симптомите.

-Да се избягват алергизиращи храни (цитрусови плодове, мляко, царевица, яйца).
- Рибеното масло (10 г на ден) – според някой проучвания рибеното масло намалява сърбежа, зачервяването, лющенето на кожата, но не намалява размера на кожните лезии.
-Фолиева киселина (400 микрограма на ден) – ако се приема метотрексат, може да се наложи да вземе фолиева киселина като добавка.

- Хрущял на акула (хондроитин сулфат, 80 – 100 грама на ден по 2-4 дози) – Някои данни показват, че приема на хрущял от акула може да облекчи симптомите. Да не се пие при наличие и на диабет.

Хомеопатия
Няколко изследвания са проучили ефективността на конкретни хомеопатични лекарства. Преди предписване на лекарство, трябва да се вземат предвид конституционните особености на всеки пациент.

Акупунктура
Акупунктурата може да помогне на някои хора с псориазис.

Акупунктура – лечение на псориазис –проучване

В проучването са включени 61 пациента с  псориазис  третирани с  акупунктура, от тях  25 пациенти с усложнения – артрит  и два пациента  със  склеродермия допълнително. При всички пациенти не е имало успех от конвенциалното  лечение.

25 пациенти са били мъже и 36 жени. Възрастта им е между 22-84 години средно  52 години. Няма значима разлика в средната възраст между половете. Повечето от тях (около 61%) са имали плаки върху доста голям участък от тялото. Давността  на заболяването е над 16 години.
На пациентите са направени средно по около девет  акупунктурни процедури.

Резултат – около половината (30) от 61 пациенти са имали пълно или почти пълно изчистване на кожните  лезии. Около една четвърт (14 пациенти) от тях са имали изчистване на от около две трети от кожни лезии. Осем от тях са имали изчистване на една трета от кожните лезии. Девет пациенти са били с минимални или никакви подобрения.
Опита  показва, че акупунктурата е ефективна терапевтична процедура  при псориазис, особено когато конвенционалното лечение  е неуспешно.

Acupuncture and Electro-Therapeutics Research, 1992 Jul-Sep, 17(3):195-208. (UI: 93034519) AT: UCLA siomed wl AC999T
(PE title: Acupuncture & electro-therapeutics research.)

Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание