< Вендузи » д-р Камелия Славова

Вендузи

Поставянето на вендузи е един от най-старите методи на традиционната китайска медицина. Най-ранната употреба на вендузи е описана от известния даоист алхимик и билкар, Ге Хонг (281-341 г.).Древните египтяни и гърци също са  използвали вендузите  като терапия. В един от най-старите медицински учебници, Ebers папирус, написан в около 1550 г. пр.н.е. в Египет, се споменава използването на   вендузи.

Същност на метода

В повечето случаи, стъклени „чаши” се затоплят с помощта на запален памук, който е напоен със спирт или  алкохол и поставен в чашата. Горенето във вътрешността на чашата води доизгаряне на  кислорода, при което се създава вакуум. Когато се постави върху кожата, вакумът издърпва кожата към вътрешността на чашата. По този начин се стимулира притока на кръв в областта. Вендузи се прилагат върху определени акупунктурни точки, както и региони  от тялото, в които има болка. Когато чашите се придвижват по повърхността на кожата, се говори за вендузен масаж. С цел по-лесно движение по кожата се използват масажни или медикаментозни масла.

В зависимост от силата на вакума говорим за леки,средни и силни вендузи.

Игла вендуза – първо се поставя игла и върху нея вендуза.

Кървящи вендузи – това е най-често използвания, най-старият, а често и най-ефективният метод. Първо се убожда кожата до поява на капки кръв ,след което се поставя вендузата , в която вследствие на създадения вакум се събира различно количество кръв.

Показания за вендузотерапия

Вендузи се използват предимно за лечение на респираторни заболявания като бронхит, астма, настинка ,а също и при артрит; стомашно-чревни разстройства, както и някои видове болка.

Времетраене

В зависимост от състоянието което се лекува, вендузите се оставят между 5 и 10 минути.

Противопоказания за поставяне на вендузи:

- участъци от кожата, които са възпалени или разранени

- случаи на много висока температура

- гърчове

-нарушения в кръвосъсирването

- областта на корема или долната част на гърба по време на бременност

-облатта на лицето

-пациенти с тежки сърдечни заболявания

No Comments yet.
Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание