< Аурикулотерапия » д-р Камелия Славова

Аурикулотерапия

Аурикулотерапията е един от методите на рефлексотерапията , при който се използва акупунктура, масаж, електостимулация и други въздействия в биологично активните точки на ушните раковини. Има данни, че лечение чрез убождане на ушните раковини се е използвало още в древността от източните народи и тези в  древен Египет (5-3 в. пр.н. е.).  В Европа използването и разпространението на аурикулотерапията е свързано с името на френския лекар и изследовател Пол Ноже. През 1951 г. доктор Ноже представя схема на  рефлекторното представителство на вътрешните органи и частите на  тялото по повърхността на ушната раковина. Изпъкналата външна част на ухото може да се разглежда като микросистема, представяща цялото тяло. Върху ушната раковина има много нервни окончания и кръвоносни съдове, които образуват енергийни точки, които най-често се  обработват с масаж, микроигли или семенца, залепяни с пластир, като по този начин се въздейства на целият организъм.По повърхността на ушната раковина са описани повече от 200 точки.

Най-значителни са заслугите на аурикулотерапията при лечението на редица болкови синдроми, функционални разстройства на нервната система,стомашно-чревни ,дихателни, гинекологични заболявания и разстройства на органите с вътрешна секреция ,като ефективността достига над 80-90%.

Приложена самостоятелно,аурикулотерапията е ефективна,но още по-голям ефект има когато се съчетае с класическата акупунктура.

No Comments yet.
Leave a Comment
Регистриран в
AddBg.com : Уеб Директория # .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове Rank Дамски клуб
женско онлайн списание