< Лазертерапия » д-р Камелия Славова

Лазертерапия

Лазер (англ. LASER – Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation ) в превод означава усилване на светлината чрез симулирана емисия на излъчването. Най-общо казано съществуват два вида лазери – твърди и меки. Твърдите се използват в хирургията. Във физиотерапията и акупунктурата се използват меките лазери – с по-малка мощност.

Физиологичното действие на тези лазери се състои в техния биостимулиращ ефект, регенерация на тъканите, кожата, мускули, бързата епителизация.Стимулират се имунозащитните механизми, възстановителните процеси, променя се възбудимостта на нервните окончания, разнася се отока, засилва се прилива на кръв, променя се солевото и хормоналното ниво в кръвта. Най-общо казано биологичното действие и клиничните ефекти на лазерите се изразява в:

• стимулиране на имунната система
• противоболково и противовъзпалително действие
• разнасящо цикатрикси
• активира метаболитните (обменни) процеси и подобряване кръвооросяването на тъканите
• регенерация на тъканите -стимулира се формирането на гранулационна тъкан
• подобрява нарушената тъкан -кожна, мускулна, съединителна, епителна

ЛАЗЕРПУНКТУРА – лазер приложен в акупунктурните точки.

Метод, при който без да се нарушава целостта на кожата се въздейства в акупунктурните точки с лазерния лъч. По рефлекторен път се получава отговор на нивото на определен орган или система като се възстановява нарушената функция.

Приложение на лазертерапията
·РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Ревматоиден артрит, болест на” Bechterev”.
·ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО- ДВИГАТЕЛНИЯ АПАРАТ
Коксартроза, гонартроза, периартрит на раменна става,  епикондилит/ тенис- лакът/, тендовагинити,  цервикоартроза, остеоартроза, заболявания на гръбначния стълб,  сколиоза, остеопороза.
·ДЕТСКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Мигрена, главоболиe, безсъние, анорексия,   нощно напикаване, неврози симптом на лесна уморяемост, стрес,   бронхиална астма.· Язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити, колити, запек, заболявания на гръбначния стълб /сколиоза, кифоза/, на тазобедрените, коленните и глезените стави, болест на Schlater,   невродермити,   екземи,   синузити, алергичен ринит, наднормено  тегло.· ДЕРМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Херпес зостер, херпес симплекс, невродермити, екземи, псориазис, алергия,   акне, алопеция ареата.

Изключително полезно е използването в детска възраст- тя е безболезнена, децата не страхуват от  манипулациите.

No Comments yet.
Leave a Comment